05 September 2014

resepi spiral goreng ala azwin

assalamualaikum.. harini mak nak kongsi 1 resepi kau..jangan terkejut tau.. mak dah boleh la masak sikit-sikit kan..hahahaha.. mak propa je lebih nak..walhal mak memang pandai masak pon..hahahaha
dan-dan azwin jadi macam azwan ali pulak..kekwat je lebih kan..
okey..okey..jom kite terus ke resepi eh...
.
.
.
bahan-bahan
sepeket spiral (mak pakai brand sanremo)
3 sudu minyak zaiton (pakai yang extra virgin oil tau,sedap sikit)
bawang merah & bawang putih secukupnya (ikut suka la nak taruk banyak ke sikit ke or tak taruk langsung pon mak no hal punya..hahaha)
setengah peket daging kisar (ingat ramly baru beli..hahaha tagline ramly tuuu)
sos spagetti pelbagai perisa (mak pilih brand kimball perisa mushroom)
garam,gula & kuib ayam ikut suka
perahan jus lemon secukup rasa
10 biji tomato cherry 
1 batang carrot
sedikit parsli or basil... wah kau!! kelas kan.. italiaaannn sangat kan.. hahahaaha
dan yang last sekali parmesan cheese yang lagi banyak lagi sedap (tapi kalau nak bubuh banyak cheese ni kena kurangkan garam dan kuib sebab cheese udah masin okeh!!)
.
.
.
cara-cara
rebus spiral sampai lembut (just about 10 mint or less) kalau boleh biar air menidih dulu then baru bubuh spiral,garam & minyak zaitun sikit.. toskan & jangan basuh dah..
tumis bawang-bawang sampai kekuningan
masokkan daging kisar..masak sampai daging bertukar warna
pastu tuang sos spagetti dlm separuh botol je..tapi kalau nak kuah dia banyak korang bubuh la 8 botol sekali gus pon takpe..hahahahaha..ok itu merapu!!
pastu korang perisakan la ikut suka hati mak bapak korang kan.. bubuh sikit-sikit then rasa la
kalau tak cukup korang tambah la lagi kan..memasak ni kena ada seni la wei.. so pandai-pandai la cipta seni memasak tuh sendiri.. macam mak ni jenis suka campak-campak pastu siap.. hehehehe
expert la katakan iyo dak!! hahahaha.. 
pastu campurkan sayur-sayur dan yang penting tomato cherry tuh belah 2 eh.. kalau bubuh sebijik-sebijik takut tak boleh telan pulak satgi..
nak belah 4 pon boleh tapi nanti macam lembik sangat pulak.. ikut selera masing-masing la.. tapi ingat..ini resepi azwin yang punya..takdak tiru mana-mana punya resepi lain eh..hehehe
dah agak semua bahan sebati,masokkan la spiral kita..gaul sikit-sikit je sebab taknak bagi spiral tuh hancur kan.. agak-agak semua dah bercampur dengan jayanya.. tutup api dapur korang.. pastu cepat-cepat taburkan parmesan cheese tuh.. 
tujuannya bagi cepat-cepat sebab nak aroma cheese tuh bercampur dengan masakkan..supaya jiran sebelah boleh wasap korang mintak resepi kan.. hahaha..korang pulak dengan bangganya taip resepi laju-laju..pastu bubuh la nama resepi ala-ala nama korang kan.. hahahaha
siap untuk dihidang.. taraaaaaaaa
.
.
.


taburkan hiasan sikit.. lazat sekali kan.....
selamat mencuba resepi mak yer....




ini selingan.. tompok sedang beristirehat dalam almari..sesedap rasa je dia kan.. lama dah tak post gambar dia kan.. kejadian ni malam tadi..


ini gambar selfie mak pagi tadi..nampak sangat muka ngantok kan.. mata sembab je sebab pagi-pagi memang macam ni.. hehehehehe..
cite takde kena mengena dalam ini entry...sorry yer..


nota malam ini : kedengaran bunyi cengkerik kat luar..sunyi sungguh malam ni.. mak nak tidur dulu la yer...

Bila ada orang sentap time kau buat lawak

Assalamualaikum.. Lamanya la hai tak menaip kat sini... Sihat ke reader mak?? Ingt mak tak??  Ke dah lupa mak wujud ni?? Hahaha..  Mak maca...